Restoring Confidence in Your Equipment

Select country:

Brand i papirfabrik – Norske Skog, Halden

OM SKADEN

En central produktions enhed hos en af verdens største producenter af papir til blade og magasiner, Norske Skog i Halden, Norge blev den 2. februar 2011 ramt af en brand. Selvom branden hurtigt blev slukket medførte det betydelige skader på fabrikkens elektriske kabler.75 % af den samlede produktions kapacitet, der udgør 550.000 ton magasin papir årligt, lå hermed stille, og man stod nu overfor en særdeles omfattende oprydnings- og genopbygningsopgave.

De brændte elektriske kabler har forårsaget en del følgeskader i form af korrosion, som følge af de involverede plaststoffer og den deraf følgende udvikling af klorider ved branden.

Norske Skog havde med hjælp fra egne medarbejdere og eksterne samarbejdspartnere igangsat reparationsarbejdet. AREPA blev på grundlag af sit indgående kendskab til effekten af korrosive skader på teknisk udstyr tilkaldt for at sidde i styregruppen og bistå Norske Skogs projektleder, Rune Østgård, i retablering af så store dele af produktionsapparatet som muligt.

I løbet af 6 uger er den del af produktionsanlægget som kunne reddes blevet renoveret, og AREPA har i denne periode bistået med tilrettelæggelsen og planlægningen af renoveringsarbejdet, der har involveret mere end 250 personer fra Norske Skog og deres underleverandører. Et arbejde der har bestået i klorid test og inspektion og kontrol af tusinder af punkter og rådgivning vedrørende effekterne af en brand, hvor teknisk udstyr er involveret.

Norske Skog kan nu hvor renovering af det eksisterende udstyr er afsluttet teste udstyret, samtidigt med at installationsarbejderne bliver færdiggjort, således at produktionen kan sættes i gang igen snarest muligt.

Spørgsmål til Rune Østgård

Hvordan har I været tilfredse med AREPA’s indsats i forbindelse med brandskaden hos Norske Skog?

Den assistansen som Arepa, representert ved Torben Vad har gitt oss i forbindelse med gjenoppbyggingen av TMP2 har vært til uvurdelig hjelp. Med det så mener vi at vi har fått kyndig veiledning slik at vi har vært i stand til å ta de rette beslutningen når det gjelder hva som må repares/utbedres/byttes, men også kunskap om hvordan selve reparasjonene måtte utføres for at vi skulle oppnå det beste resultatet. Faktum er jo at leverandørene av mekanisk og elektrisk/elektronisk utstyr vet veldig lite om hva som skjer med deres produkter i en brann. Derfor anbefaler de som oftest å bytte ut alt at for at de skal være på den sikre siden, noe som i de fleste tilfeller gjør at gjenoppbyggingen blir unødvendig kostbar men også at gjenoppbyggingen tar vesentlig lenger tid.

Hvilken betydning har AREPA’s indsats haft i forbindelse med genopbygningen af fabrikken ?

Med Torben Vad tilstede som fullverdig medlem av prosjektteamet ansvarlig for gjenoppbyggingen har de øvrige disiplinene (Bygg, Mekanisk, Rør, Hydraulikk, Elkraft, Automatisering og Styresystem) kunnet fokusere på selve gjenoppbyggingen. Hver gang de har vært i om hva og hvordan ting bør/skal repareres har de diskutert problemet med Torben og deretter fått klare instruksjoner om hvordan de skal gå frem.
Vår anbefaling til andre som blir rammet av en brann er å ta kontakt med Arepa umiddelbart slik at de kan få en representant fra dem til åstded så fort som mulig. Grunnen til det er at det er veldig viktig å sette i verk riktige tiltak med en gang. Gjøres det kan betydelige verdier sikres slik at gjenoppbyggingen blir minder omfattende og derigjennom går raskere.

 ”Den assistansen som Arepa, representert ved Torben Vad har gitt oss i forbindelse med gjenoppbyggingen av TMP2 har vært til uvurdelig hjelp.

Med det så mener vi at vi har fått kyndig veiledning slik at vi har vært i stand til å ta de rette beslutningen når det gjelder hva som må repares/utbedres/byttes, men også kunskap om hvordan selve reparasjonene måtte utføres for at vi skulle oppnå det beste resultatet
. ”

Rune Østgård, Projektleder Norske SkogDel denne artikel:

Vil du vide mere?

Kontakt

+ 45 8681 1055
Erhverv 8720 4620
man-tor: 08.00 - 16.00
fredag: 08.00 - 15.30
(døgnvagt)
Privat 8720 4610
man-fre: 09.00 - 15.00
info@arepa.dk