Restoring Confidence in Your Equipment

Select country:

Hurtig reaktion redder danske arbejdspladser

En aften i juni 2012 brændte det på Rose Poultrys fjerkræslagteri i Vinderup.

På mindre end et døgn var 500 arbejdspladser i fare for at gå op i røg. Men hurtigt stod det klart, at ejerne af Rose Poultry ville gøre alt for at beholde produktionen i Danmark.

Her er historien om, hvordan Rose Poultry kom til at producere igen – fortalt af to af de involverede.


Før de sidste gløder var slukket, stod en række af Danmarks førende eksperter klar til at hjælpe virksomheden på fode igen.

 

Der er en særlig ånd på Rose Poultrys slagteri. En ånd, der kommer bag på en, der ikke er vant til at bevæge sig rundt mellem døde kyllinger og de mennesker, der slagter dem. Der er en ånd af respekt.

Du flytter dig for de små trucks, der hele tiden ræser op og ned af produktionsgangene, du taler pænt til alle - og selv om det er et sted, hvor kyllinger skal dø, er der en tydelig respekt for dyret og måden det bliver slagtet på.

Det er en arbejdsplads, hvor over 20% af medarbejderne har været i over 20 år. Så da det brænder i juni 2012, er der mange, der frygter at deres arbejdsplads igennem et langt liv er ved at gå op i røg.

Det gælder også produktionschefen Klaus Sloth Petersen: ”Jeg kan stadig huske, at jeg stod ude på pladsen foran hovedbygningen og så på, hvordan brandfolkene kæmpede med ilden og tænkte: ”det her, det er slutningen på et godt og et langt arbejdsliv her. Nu skal du finde en god måde at lukke det ned på, Klaus”.

Inden for et døgn var vi alle blevet opsagt. Men inden for et døgn vidste jeg også, at vores finske ejere ville redde det hele, og de fleste af os ville få et job igen. Meldingen fra ledelsen var klar. Vi har en ekspertise og viden, der ikke sådan er at erstatte i udlandet.

Renovering i zoner og etaper
I det sekund det stod klart, at formålet var at redde produktionen, gik et større apparat i gang. For én ting er at blive enige om at redde produktionen – noget helt andet er rent faktisk at gøre det.

På vej væk fra flammerne havde et par medarbejdere nået at hive i flere branddøre. På den måde reddede de en del af Rose Poultry fra at brænde helt ned.

Deres hurtighed blev både afgørende for den renoveringsplan, der skulle føre slagteriet tilbage til sit virke og for med hvilken hastighed de kunne genansætte folk.
”Havde de ikke trukket i de døre, så var alt brændt ned eller blevet alvorligt sodskadet, og så havde vi skulle starte fra nul”, fortæller Klaus.

Rådgivningsfirmaet Cowi blev rekvireret af Rose Poultrys ledelse med det samme og var på stedet som nogen af de allerførste.

De er vant til at koordinere store renoverings-projekter, og de ved, hvor vigtigt det er at hente de rigtige mennesker til ulykkesstedet med det samme – inden for timer.

Cowi tog med det samme kontakt til AREPA som er ekspert i teknisk skadeservice, mens ilden stadig ulmede. De skulle være med til at vurdere situationens alvor vedr. teknikken og ISS skadeservice vedr. rengøring.

AREPA er specialister i at redde skadet materiel og give gode råd til hvordan man stopper skader i at udvikle sig yderligere.

Rose Poultrys produktionssite var alt fra næsten ikke skadet til total udbrændt. Derfor blev stedet inddelt i fire zoner. Den zone, der var værst ramt, var en brandtomt, hvor alt var væk og skulle bygges op på ny.
Arbejdet med at redde den del blev lagt ud til lokale byggefolk og entreprenører. På den måde kom der mange job ud i lokalmiljøet.

Et snelandskab
Henrik Holm, der er Senior Project Manager hos AREPA, fortæller om første gang, han træder ind på Rose Poultry efter det er brændt: ”Jeg er vant til at komme ud til steder som Rose Poultry, men det er første gang i mit liv, jeg er trådt ind i et snelandskab.

Det skyldes, at skumisoleringen udviklede sig til hvidt støv, da den brændte. Som alle andre steder var noget af det første jeg gjorde, at vurdere om der lå svovlsyre og saltsyre på de berørte overflader. Der var ikke noget aggressivt og så kunne arbejdet gå i gang”.

Da sikkerheden var bragt på plads, brugte Henrik de første kritiske timer på at lave en grundig beskrivelse af, hvad der var nødvendigt at gøre i de forskellige dele af produktionsklimaet i forhold til det skadede materiel.
Udover at lave en plan gav han gode råd til dem, der skulle færdes på renoveringspladsen.

For en ting er at stoppe brand eller en anden ulykke – noget helt andet er at stoppe følgeskaderne, der kan blive meget omfattende, hvis ikke renoveringsarbejdet kommer i gang hurtigt og bliver gjort rigtigt.

”I sin essens handler det om at begrænse tidstab og produktionstab mest muligt. Det kan kun lade sig gøre, hvis folk forstår, hvad der sker med ting, der har været udsat for så voldsom en påvirkning, som en brand er. Hvordan materialer reagerer i tiden efter. For eksempel korroderer metaller, når der opstår en elektrisk spænding på overfladen. Korrosion på jern er kendt som rust. Det er det, vi kan som specialister – stoppe den proces, så vi redder materialet”, fortæller Henrik.


Kyllingerne holder ikke op med at vokse!
Det stod hurtigt klart, at selv om Rose Poultry ville blive produktionsklar igen, så var en parallelfabrik i Aars nødt til at overtage dele af produktionen for en tid.
”Kyllingerne vokser altså videre, også selv om vores produktions-site er brændt ned, og de skal slagtes, inden de når en vis størrelse, da det ellers går ud over dyrevelfærden. Så de måtte til Aars”.

Mens zone 1 langsomt kom tilbage til sig selv, og kyllingerne blev kørt til Aars, gik AREPA i gang med zone 2 og zone 3.

AREPA gik som det allerførste i gang med eltavlerne, for uden el
– ingen produktion. ”Så vi rensede eltavler, både fordelingstavler og maskin- og byggetavler til den store guldmedalje”, fortæller Henrik.

Alt det, der ikke havde taget varmeskade, kunne stort set reddes.

Tæt på at være tilbage på sporet
Der gik kun en måned efter branden, før Rose Poultry kunne begynde at slagte igen.
Da lokalerne var klargjort til det, fik ledelsen sendt et anlæg op fra deres søsterslagteri i Padborg, og medarbejderne var klar.

”Det har været et helt unikt samarbejde mellem os fra Rose Poultry, både ledelse og medarbejdere, folkene fra Cowi, ISS og AREPA samt en masse lokale mennesker.

Det har båret præg af et oprigtigt ønske om at bevare en god arbejdsplads i Vinderup, og ingen er sprunget over, hvor gærdet er lavest”, fortæller Klaus og understreger, at det er gået meget hurtigere med at komme i gang med at slagte igen, end nogen af dem kunne have drømt om, da de stod en juninat og så på ilden, der rasede.

Imens Klaus og hans kolleger vender tilbage til hverdagen, arbejder Henrik sammen med sine kolleger videre på, at få de sidste maskiner og eltavler klar.

Han bemærker også den særlige ånd på Rose Poultry: ”Alle har givet sig 110 %. Det er jeg sikker på, at de har gjort, fordi Rose Poultrys ledelse tidligt meldte ud, at de ville redde stedet. Den gode ånd har smittet af på os som gæster, og det har været en fornøjelse at være med til at redde Rose Poultrys fjerkræslagteri i Vinderup”.

På den måde er Rose Poultry blevet et lille lys i mørket i en tid, hvor arbejdspladserne strømmer ud af landet.

De har, som få, formået at bevare en stor lokal arbejdsplads i Vinderup og oven i hatten skaffet arbejde til en masse lokale folk i forbindelse med renoveringsprocessen.

Læs om Rose Poultry og AREPA:
www.rosepoultry.com
www.AREPA.dk


Download case som PDF
 

Rose Poultry juni 2012


Før billeder


Det er ikke ”sne” – men ”hvidt støv” fra skumisoleringen
 
Professionel renovering af AREPA
Del denne artikel:

Vil du vide mere?

Kontakt

+ 45 8681 1055
Erhverv 8720 4620
man-tor: 08.00 - 16.00
fredag: 08.00 - 15.30
(døgnvagt)
Privat 8720 4610
man-fre: 09.00 - 15.00
info@arepa.dk