Restoring Confidence in Your Equipment

Select country:

Forebyggende vedligeholdelse på Esbjergværket

Esbjergværket Blok 3 er et af verdens mest moderne kraftværker. Værket blev taget i drift i 1992, og man benytter en kombination af kul og olie som brændsel.
 
Esbjergværket - Blok 3

Esbjergværket står for ca. halvdelen af varmeleverancen til Esbjerg Forsyning.

Værket, med blok 3’s karakteristiske 250 meter høje skorsten, ejes af DONG Energy.

Værket har en kapacitet på 371 MW. Det ligger på Amerikavej ved havnen i Esbjerg. Blok 3 blev sat i drift i 1992.

Overskudsvarmen opstår bl.a. i forbindelse med produktion af el.
 
På de 6 centrale produktionsanlæg i Jylland/Fyn området benytter man det samme vedligeholdelsessystem, MP5I.
 
Kulstøvforurening af el-styringer
I uge 23 havde man således et planlagt produktionsstop, hvor en af opgaverne var at få foretaget en rensning af printkortene i 4 skabe med el-styringer.
 
Grunden var, at turbinebeskyttelsessystemet 3 gange inden for en kortere periode havde udkoblet turbinen med en melding om en høj lejetemperatur. Fejlen var periodisk, og det var først 3. gang, fejlen optrådte, at det lykkedes at lokalisere problemet: En fejl på elektronikkortet.
 
Problemet skyldtes, at kortene i skabene var kraftigt forurenet med kulstøv. Printkortene kan ikke fjernes under drift.
Der var langsomt opbygget forurening med kulstøv på de vitale dele inde i skabene, kortet blev skiftet, og fejlen er ikke set siden.
 
Styringen er ABB Procontrol P, et ældre system, som udvikler mere varme end de øvrige styringer, man har på Esbjergværket. På grund af større varmeudvikling er det nødvendigt med kraftigere ventilation, som kunne være en medvirkende årsag til større forurening i disse skabe.
 
Vedligeholdelsesrensning gav resultat
”Til at udføre vedligeholdelsesrensning af de i alt ca. 240 printkort og rack i de 4 skabe valgte vi AREPA i Silkeborg, som vi kender fra tidligere samarbejde og har gode erfaringer med” siger Lars Jacobsen, elektroniktekniker på Esbjergværket.
 
Et team på 2 teknikere fra AREPA har i 5 dage tør- og vådrenset samtlige printkort og rack, og styringerne er taget i brug igen. Foreløbig har man
ikke registreret flere periodiske fejl i styringen hos Esbjergværket.
 
”Vi har været godt tilfredse med samarbejdet. Fleksibilitet og know how er to væsentlige elementer i opgaveløsningen, og folkene fra AREPA
griber opgaverne professionelt an.”
 
”Vi anser denne form for renovering ikke blot som et alternativ til at anskaffe nyt, men som en vedligeholdelsesform, der egner sig godt til de forureningstyper, vi er ude for på værket.” udtaler Lars Jacobsen.
 
Del denne artikel:

Vil du vide mere?

Kontakt

+ 45 8681 1055
Erhverv 8720 4620
man-tor: 08.00 - 16.00
fredag: 08.00 - 15.30
(døgnvagt)
Privat 8720 4610
man-fre: 09.00 - 15.00
info@arepa.dk